Середа, 01.05.2024, 22:10
Андріївське НВО "ЗОШ І-ІІ ступенів - дитячий садок"
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Грудень » 13 » Андріївські вечорниці у Андріївському НВО
23:06
Андріївські вечорниці у Андріївському НВО

З давніх-давен наша Україна славиться величними традиційними святами й обрядами. Кожен, хто не черствіє душею, хто сповнений любові до української спадщини, повертається до традицій свого народу.
День Андрія - одне із свят, яке завжди святкували наші батьки, діди, прадіди. Відзначають його 13 грудня і вважають днем пам'яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових - Андрія Первозванного.
       Цей день є одним із найцікавіших і найтаємничіших, коли відбуваються заклинання й угадування майбутнього. Вечорниці на Андрія присвячені веселощам, іграм, музикам, обрядовим церемоніям і забавам. Невід’ємним компонентом цього свята є всіляке ворожіння, насамперед ворожіння про шлюб.
       Діти та вчителі нашої школи також не залишились осторонь цього дійства.
11 грудня 2015р. учні 7 класу Андріївського НВО зі своїм класним керівником Ларисою Яківною Степанюк провели андріївські вечорниці. Захід потішив чудовою організацією: піснями, танцями, віршами, театралізованими сценками. Цікаві  найрізноманітніші гадання об'єднали усіх присутніх.
Перед нами ожили українські вечорниці в ніч на Андрія. Руденко Дарія перевтілилася у справжню господиню. В гості прийшли дівчата і хлопці. І почалися веселощі. Лунали народні пісні «Ой не ходи, Грицю», «Ой з-за гори кам'яної», «Ішов Гриць з вечорниць», коломийки, коляди. Найцікавіший момент – ворожіння. Діти розповідали та інсценували різні способи ворожіння на свято Анрія : з варениками, переставлянням чобітків, з водою та листочками.
І, дивна справа, хоч у ворожіння нібито ніхто не вірить, але всім цікаво було дізнатися ім.’я судженого та хто ж перший з дівчат вийде заміж. Хто зна, а може і справдиться ворожіння…
     Особливу атмосферу створило також святкове оформлення зали, що раптом перетворилася на українську світлицю, учасники дійства, одягнені в традиційні вишивані строї,  частування домашніми варениками.
Панувала незвичайна аура. Кожен прагнув докласти якомога більше зусиль, щоб Андріївські вечорниці  запалили маленький вогник у душі гостей та учасників.
      Хочеться подякувати Ларисі Яківні та семикласникам, які подарували свято своїм вчителям  і учням школи. Адже , саме завдяки таким заходам, відроджуються українські традиції ,  звичаї, та міцніє зв’язок поколінь.

 

Переглядів: 488 | Додав: boss | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ
br-mon br-do br-ano Макарівський РМК
Copyright MyCorp © 2024